26-02-07

ikke ikke ikke en de rest kan stikke

Ik kreeg het niet mee…een portie “zelf-egoïsme.”

En soms lijkt het wel of het nét dat is wat ik nodig heb.

Nodig om dat stukje respect op te eisen om mezelf te zijn, om gehoord te worden.

 

Zo kreeg ik thuis altijd mee ‘je moet altijd je andere wang aanbieden’.

Dat dit dubbel kan genomen worden besef ik maar al te goed.

Want, ook al is de ene kant al bont en blauw geslagen, ik geef anderen soms dik de kans om nog eens ferm door te lappen op de andere kant.

En een ‘mumpf’ geslagen mens voelt zich achteraf niet noodzakelijk beter. Integendeel.

Tot daar de mooie bovenvermelde stelling.

 

Soms denk ik dat mijn leven zoveel makkelijker zou zijn moest ik in staat zijn om net genoeg ‘zelf-egoïsme’ aan te kweken.

Want maakt dat keuzes niet makkelijker? Ook al zijn het soms misschien niet de juiste keuzes, het zijn er op zijn minst. En maakt dat het leven niet?

 

Daar waar sommige mensen in staat zijn om beslissingen te nemen die andere mensen enorm kwetsen blijf ik altijd met dat stemmetje zitten dat vraagt “je kwetst anderen toch niet met je besluit?”. En eens de vraag inwendig gesteld ben ik niet meer in de mogelijkheid om mijn eerste intentie door te zetten, ook al wil ik het soms zo graag.

Want ik weet dat mocht ik het wel doen dat de wroeging en de schuldgevoelens het grootste stuk van mijn ‘nieuw geluk’ zouden omzetten in ‘ongeluk’.

Gevoelens kan men niet uitschakelen. Spijtig genoeg de negatieve ook niet.

 

Het kan me nog steeds verbazen hoe makkelijk sommige mensen omgaan met “zelf-egoïsme” op allerlei gebieden.

Men tellen maar eens de relaties mét kinderen die hollderdebolder teniet worden gedaan want: mijnheer of mevrouw streeft naar eigen geluk met een andere partner dus ja...de rest moet maar volgen, gelukkig of niet.

En zo ook op werkgebied: mijnheer of mevrouw wou zo graag de hogere functie dus als daar een ‘mesje in de rug van de collega’ moet aan voorafgaan is het maar een klein detail toch?

 

Je zal altijd wel kwetsen zei een andere blogger me ooit (another man).

Klopt ja. Volledig. Ook ik deed het, onlangs nog zelfs.

 

Maar sommigen kwetsen liever eerder zichzelf dan anderen....

11:01 Gepost door bibien in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Commentaren

Kwetsen Je zal inderdaad altijd kwetsen... hetzij jezelf... hetzij iemand anders...! Zo is het en het zal nooit anders gaan....!
Een beetje 'zelf-egoïsme' kan heus geen kwaad hoor... afhankelijk van de situatie dan...!
Je kan niet altijd aan de anderen denken... je kan ook niet altijd aan jezelf denken....
Het komt er weer eens op aan om de 'gulden middenweg' te vinden....! Niet gemakkelijk maar het lukt wel hoor....!
Je staat niet in voor het geluk van je hele omgeving Bibien... soms moet je wat meer aan jezelf denken... en vaak komt dat de anderen ook ten goede... een weloverwogen beslissing is een goede beslissing.... Vaak begrijpen de 'gekwetsten' dan ook waarom!
De wonde die je achterlaat, hetzij ivm werk, hetzij ivm relaties, kan je altijd proberen te verzachten... 'kwetsen' is immers geen gelijke aan 'laten vallen'.

Groetjes,
so far, so close

Gepost door: so far, so close | 26-02-07

Als je je omringt door fijne mensen is egoïsme (ik snap het woord zelf-egoïsme niet zo goed, is dat niet twee keer t zelfde?) bijna niet nodig. Maar natuurlijk niet uit te sluiten, zo naïef ben ik nu ook weer niet. Zoeken nr t juiste evenwicht zeker? Enfin, ik stop met lullen, k lees liever een dezer dagen nog een tekstje van jou. Bye!

Gepost door: Sarah | 26-02-07

ik probeer in het leven naar 'gelukkig zijn' te streven. enerzijds mag dit niet ten koste zijn van anderen. dan ben je veel te egoïstisch. anderzijds mag het geluk van anderen niet ten koste van jezelf gaan.
de gulden middenweg, eh... als we die nu ns zouden vinden. :)

Gepost door: beate | 26-02-07

positief-egoistisch leren zijn! Als je het van 'thuis' hebt meegekregen is het moeilijk zoniet onmogelijk om 'anders' te denken. Maar wat vind je hiervan : Leer positief-egoistisch te worden met de nadruk op léér. Ikzelf was er dringend aan toe en heb het geleerd van mijn therapeut. Nog steeds is het met vallen en opstaan maar het doet deugd als je een keertje rechtop kunt blijven staan... zeker als je al jaaaaren bent 'murw geslagen'. Vroeger had ik niks te willen... alleen maar te luisteren (vandaar mijn goed luistergedrag). Het zijn de egoistische mensen die ons met een gekwetst gevoel achterlaten... BV: Wat jij nu zegt of doet vind ik niet eerlijk van jou, of: Waarom help je me nu even direct niet? Ik heb jou al zoveel geholpen! Moet ik nog doorgaan Bibien? ... nee he, je weet volgens mij wat ik hiermee bedoel. Het steeds op de toppen van je tenen lopen om toch maar niemand te 'kwetsen' is een zware geestelijke arbeid en neem van me aan meisje dat zulks niet vol te houden is. De meeste egoistische mensen doen zich 'gekwetst' voor omdat de 'nee' in hun nadeel uitvalt, maar uiteindelijk is de 'nee' voor beide partijen het beste.
Lieve groet en try it out

Gepost door: Ellen | 26-02-07

kwetsen, egoisme je kan iemand op 2 manieren kwetsen: op ne bewuste manier en op een obewuste manier. deze laatste kan je nog recht zetten (wie heeft er nu nog nooit iemand gekwetst ook al was het de bedoeling niet?)
zelf egoisme opbouwen, heb ik ook geprobeerd, maar als da ni in uw karakter ligt lukt het nooit, mij is het alleszins niet gelukt. wat veel beter is te proberen een grens te trekken en te roepen, heila, ik mag ook wel eens iets (of wat dan ook)
ps: er zijn al genoeg egoisten op de wereld
groetjes

Gepost door: watje | 26-02-07

'Zelf-egoïsme' lijkt me zo jouw overtreffende trap van we met het dure woord 'assertiviteit' noemen. Dat laatste is niets meer of minder dan jezelf waarmaken zonder de andere(n) onnodig te kwetsen. Kan het anders, dan kwetst men niemand; moet het in het eigen redelijk belang, dan 'go for it'. En wat die evangelische wang betreft, als iemand mij op mijn rechterwang slaat, dan stamp ik hem met mijn linkervoet tegen zijn je-weet-wel. Als alle mensen een pasje terugzetten omdat ze (te) vlug geneigd zijn dat te doen, weet je wie dan wèl vooraan staan? Juist, de echte egoïsten!

Groetje

Gepost door: Willy | 26-02-07

Hey Bibien ik ben weer boven water gekomen maar heb nog geen tijd gehad om alles door te nemen.

Gepost door: Jurgen | 26-02-07

Blijkbaar... ben jij nog altijd niet begonnen aan de grote kuis in je hoofd...kvraag me zelfs af of je er al aan gedacht hebt...sleur dat toch allemaal niet mee...de balletjes in de lottotrommel, you know !!! En ja, ik ga een moto kopen (hij staat op mijn blog)...er is daar GEEN TWIJFEL over...als je details wilt, wil ik die geven...maar eerst een keuken voor mijn konijntje...die verdient ze volgens mij !!! Nog iets ??? :-)

Kusje

Gepost door: Another-man | 27-02-07

tja Ik denk ook dat iedereen wel eens iemand kwetst. Zolang het niet bewust is kan achteraf een lief en uiteraard welgemeend excuus veel goedmaken. jammer dat er inderdaad ook mensen zijn die bewust gaan kwetsen om er zelf iets bij te winnen. zoiets valt volgens mij ook nooit goed te praten.

Gepost door: beesken | 27-02-07

Ik... herken mezelf hierin maar al te goed.Al veel te veel gekwetst geweest door anderen,maar zelf kwetsen lukt me niet.Altijd rekening houden met een ander om er dan uiteindelijk de dupe te worden van mijn eigen goedheid!
Soms ben ik dit grondig beu en heb ik een heel senario in mijn hoofd opgesteld hoe ik het de volgende keer ga aanpakken en wat ik ga doen en zeggen tot puntje bij paaltje komt,dan kruip ik weer in mijn schelp.Verschrikkelijk!!!!!
Groetjes

Gepost door: curly | 27-02-07

De commentaren zijn gesloten.