12-04-07

Het leven zoals het is...een illusie

Ge moet doen wat ge zelf wilt en waar ge uzelf goed bij voelt.

 

Ik hoor dat graag, dat zinnetje. Want het geeft op zijn minst de illusie dat je ook wérkelijk de keuze hebt om te doen wat ge wilt.

Maar de realiteit is mijn inziens toch een beetje anders.

Kgeloof dat ze ‘de realiteit’ ook wel eens ‘het leven’ durven noemen.

 

Want vaak, heel vaak, doe ik iets wat ik eigenlijk niet wil. Het ‘er goed bij voelen’ laat ik maar rustig voorbijgaan.

Meestal is er geen plaats om te doen wat ik echt wil. En als er eindelijk wel plaats is is er geen tijd. En als er wel plaats en tijd is is er geen geld....

En zo blijft dat molentje maar draaien.

 

Er zijn nu eenmaal de vastgelegde regeltjes te volgen opgesteld door een bende slimmeriken die waarschijnlijk dachten dat ze de zin van het leven wisten.

 

- Men denkt maar aan werken...

Als ik echt zou doen wat ik wil dan lag ik deze dagen waarschijnlijk ergens in een wei int zonneke te genieten van de blauwe lucht en een goed boek of een leuk muziekje. (ja ja, wat leuk gezelschap is ook altijd mooi meegenomen)

- Men denkt maar aan betalen...

Als ze mij laten doen dan zou ik mijn brievenbus niet meer ledigen. Ik voel me namelijk helemaal niet goed bij al die rekeningen en ik doe nog minder met mijn geld dan wat ik zelf wil.

- Men denkt maar aan de klok...

Voor mij hoeft dat eigenlijk niet zo, de uitdrukking ‘op tijd zijn’. Want ‘op tijd zijn’ gaat meestal samen met haasten en stress. Ik zou veel liever volgens mijn eigen ritme leven wat waarschijnlijk behoorlijk traag zou zijn.

 

Is er eigenlijk wel iemand gelukkig met al die regels en doet er eigenlijk wel iemand wat hij werkelijk wil en waar hij zich goed bij voelt?

 

Of is ‘het leven’ eigenlijk gewoon de grootste illusie die er bestaat?  

 

 

 

11:31 Gepost door bibien in Algemeen | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

Commentaren

verantwoording Ik ga volledig akkoord, maar doordat ik niet alle dagen in het gras kan liggen met een muziekje hou ik er juist zo verschrikkelijk van om niets te doen. Zouden we het nog zo graag doen als we het altijd kunnen doen? Zo probeer ik mijn gedrag te verantwoorden...

Gepost door: soet | 12-04-07

Het wordt ons niet in de schoot geworpen... vandaar dat we moeten leren appreciëren wanneer het ons wel eens meezit... veel te vaak gaan we er dan gewoon aan voorbij!
Leer gelukkig zijn met wat je hebt, en niet ongelukkig zijn om datgene dat je niet hebt... of het nu geld, zon, liefde..... is!
Het leven is geen illusie... het is wat we ervan maken of willen maken...
Je hebt echt geen bergen geld nodig om gelukkig te zijn, het is gemakkelijk, dat wel.... maar de mooiste dingen in het leven zijn gratis...
Wat werken versus genieten betreft... Het ligt allemaal in verhouding hoor! Luieren in de zon is wel fijn en als ik daar zin in heb neem ik een dagje verlof... als dat niet kan... dan weet ik dat het me de volgende keer wel zal lukken!
Fijne dag!

Groetjes,

Gepost door: so far, so close | 12-04-07

veel mensen denken dat ze vrij zijn. maar de samenleving heeft ons van kleinsaf aan zoveel dingen met de paplepel meegegeven dat we denken vrij te zijn. ik zou kunnen denken dat ik 'vrij' ben omdat ik kan verder studeren, mijn kans op een goede job verhoog... maar eigenlijk, als ik niet zou verder studeren, zou de samenleving me als mislukkeling zien en het investeren niet waard zijn.
ach ja, we zijn nu toch allemaal hier en moeten we er maar het beste van zien te maken, eh. en blij zijn met de dingen die we wel hebben en kunnen, ipv te denken ad dingen die we niet hebben en kunnen. :)

Gepost door: beate | 12-04-07

Iedere mens is anders... Ik leef namelijk op stress en emotie... Zodra dat wegvalt en ik gevoel heb dat ik niet verder kan voor lange tijd, word ik ongemakkelijk en op het einde word ik zelfs ronduit ongelukkig.
Ik leef op de kick om "voor iets te gaan" en dat te bereiken. Ik lig graag in een wei, maar dat is goed voor welgeteld 1 uurtje.

Als dom voorbeeld: Zo hebben we ooit eens een huisje gehuurd in de ardennen om op weekend te gaan. Omdat ik dus zo zot ben, ben ik er met de fiets naartoe gereden en dat zonder oefening. Mijn ritjes zijn nooit langer dan 15 min, maar toen heb ik eventjes 160 km afgeploegd. Iedereen verklaarde mij zo, maar toen ik daar aankwam, was ik kapot maar oh zo gelukkig.

Uitdagingen in het leven doen je bepaalde dingen appreciëren.

Ik probeer mezelf daarin te veranderen, maar dat heeft nog veel tijd nodig...

groetjes,

Kevin

Gepost door: Kevin | 12-04-07

Het gevoel in een tredmolentje te lopen, maakt de mens 'marmottig'. Dus moet men leren om daarvan weg te blijven. Creativiteit en evenwicht kan al een heel stuk helpen. Leuke dingen doen en stress relativeren, blijken toch aangename tegenwichten op te leveren. Zonder werken of mee te draaien in het inkomenscircuit kan men ook niet aan zijn eigen materiële noden voldoen. In de samenleving zijn zin doen zonder rekening te houden met de dagorde van de anderen, lijkt evenmin mogelijk. En rekeningen? Ik zie op honderden brievenbussen staan: 'Geen reclame, a.u.b.', maar nergens: 'Geen rekeningen, g.v.d.' :-))

Groetje

Gepost door: Willy | 12-04-07

Tja... We zouden moeten tevreden zijn met wat we hebben, met wat kan en genieten van de kleine dingen. Maar soms heb ik toch ook echt zin om naar een onbewoond eiland te gaan, waar geen telefoon is, geen collega's, geen zakenrelaties, gewoon zand, bomen, water... om er over het strand te gaan lopen en gewoon naar de zee te kijken.
Grts, JB

Gepost door: Joe Bradley | 12-04-07

Ik ben het eens met soet, ik denk dat we ons zinnetje kunnen doen, even chillen, met volle teugen genieten, ... pas extra waarderen als het in contrast staat met je plicht doen... Voorts denk ik ook niet dat je ongestoord zou kunnen genieten zonder te voorzien in basisbehoeften (of zelfs luxeproducten)...
Het is inderdaad niet altijd fijn als je de indruk hebt dat je leven geleefd wordt, maar probeer te genieten van de kleine dingen, en zo maken we er het beste van hé!

Gepost door: CIA | 13-04-07

.... ik vind dat we zelden kunnen doen wat we willen maar als het dan eens kan is het zalig om te genieten toch?
Groetjes

Gepost door: Curly | 13-04-07

hihihi ja, idd: dat eerste zinneke hoord ge meer dan gewenst, en ook ik moet dan in mijn binneste er mee lachen. waarschijnlijk door iemand ooit gezegd die het gemakkelijk heeft.
op de hele tekst ben ik het helemaal eens met U.

Gepost door: watje | 13-04-07

Hoi ik volg volledig je stelling hier.
Ik leef ook nog volgens bepaalde wetten en normen.
omdat we niet anders kunnen door die slimmeriken he.
Maar zo'n zestal maanden geleden heb ik van de ene op andere dag gezegd, genoeg!
In mijn privesfeer wel te verstaan doe ik enkel nog waar ik zin in heb.
qua huiselijk werk doe ik nog wat nodig is maar die drang en dat moeten zijn gestopt.
en ik voel me redelijk beter naar omstandigheden.
als ik kon, deed ik wat je zegt maar
het leven zoals het is , is niet steeds je dat.
Probeer Bibien laat je niks voorkauwen .
liefs BB

Gepost door: Black Bird | 14-04-07

Hier kan ik nu geen enkel zinnig antwoord op geven want voor het ogenblik zou ik als het kon heel diep wegkruipen ...
Knuffeltje voor bibien

Gepost door: Ellen | 14-04-07

Illusionistisch leven tja, de kolk van het leven, daar kan je moeilijk aan ontsnappen. Leven een illusie? Niet meteen. Onze gedachten over vrijheid en het leven, die misschien wel?
;)

Gepost door: <trucido> | 15-04-07

De commentaren zijn gesloten.